Natuurlijk Vooruit

     

Welkom    Counseling/Coaching    Bachbloesemtherapie    Fytotherapie    Consulten/Tarieven    Over mij   Contact   

 

 

 

Fytotherapie  (Kruidengeneeskunde)

Overal om ons heen groeien planten. We lopen er vaak aan voorbij en beseffen niet hoe waardevol ze voor ons zijn. Planten voorzien ons van voedsel, zuurstof en werken in op onze emoties. Je kan blij worden van een prachtig gekleurde boom in de herfst of die mooie bloesems in de zomer. De geuren werken rechtstreeks in op ons zenuwstelsel. Maar daarnaast hebben planten zeer veel waardevolle inhoudsstoffen in zich, die we kunnen inzetten voor onze gezondheid. Veel planten hebben werkzame stoffen in zich die we heel goed kunnen inzetten bij ziekte of zwakte. De planten zijn als het ware kant en klare medicijnen, ze staan er zomaar voor het grijpen, je hoeft niet ver te zoeken om de juiste kruiden te vinden. Vaak staan ze gewoon in je omgeving.

Planten zijn een prachtig geschenk, we moeten er daarom ook zorgvuldig en liefdevol mee omgaan.

Al sinds de oudheid maakten mensen gebruik  van kruiden voor genezing, men was één met de natuur, had ook niets anders voorhanden om mee te genezen. Men deed veel kennis op omtrent de werking van de kruiden. Deze kennis van de geneeskrachtige werking, werd van generatie op generatie doorgegeven. Hieruit ontwikkelde zich de volksgeneeskunde. En daaruit vloeide de natuurgeneeskunde voort.

Kruidengeneeskunde is een onderdeel van de natuurgeneeskunde.

De huidige geneeskunde maakte oorspronkelijk gebruik van kruiden om de geneesmiddelen te maken. Maar nu worden deze kruiden meer en meer vervangen door synthetische middelen. Veel moderne medicijnen zijn afgeleid van kruiden. Bijvoorbeeld de aspirine. Deze alledaagse pijnstiller is gemaakt van salicylzuur, een bestanddeel dat uit spirea en wilgen is geïsoleerd.

Kruiden werken op lichamelijk, psychisch en emotioneel gebied.
Ieder mens heeft een zelfherstellend vermogen in zich, voor het herstel en voor de opbouw van de weerstand kunnen we de kruiden goed inzetten. Heel belangrijk in de kruidengeneeskunde is het feit dat we er van uit gaan dat genezing van binnenuit komt!  Als kruidengeneeskundige kan ik kijken naar welk kruid het beste bij je past.

Als je bij me komt kijk ik niet alleen naar de ziekte of klacht zelf, maar ik kijk ook naar vroegere klachten, naar wat voor persoon je bent en op welke manier je met de dingen omgaat.
Kortom, wat voor type ben je? Want, het ene kruid past beter bij het ene type dan het andere.  Ik zal niet alleen de symptomen behandelen maar vooral kijken naar de oorzaak. Wat is er aan de hand? Zijn er klachten of klachten geweest die allemaal eenzelfde oorzaak hebben? Om daar achter te komen neem ik een anamnese af.

We proberen op te bouwen en te reinigen, zodat je lichaam weer gezond wordt. Als je meer weerstand krijgt, kan je lichaam ziekten beter de baas en zul je sneller genezen. Kruiden kunnen je heel goed ondersteunen.

Het is van belang te weten dat wij, kruidengeneeskundigen, niet in de plaats komen van een dokter. Bij klachten áltijd naar de dokter gaan, laat je daar onderzoeken en de dokter de diagnose stellen. Dat doe ik niet.

Het kruidenconsult:

Als je bij mij komt voor een kruidenconsult zal ik eerst een anamnesegesprek met je houden. Het gesprek heeft als doel een goed inzicht te krijgen in je gezondheid en klachtenpatroon.

Zo'n gesprek zal ongeveer een uur duren want het is belangrijk een volledig beeld van jou en je klachten te krijgen.

In dit gesprek zal ik je allerlei vragen stellen. Allereerst kijken we naar wat de hoofdklacht van je is en vervolgens kijken we of er nog andere klachten zijn. Aan de hand van de vragen probeer ik inzicht te krijgen in je gezondheid. Ik zal bijvoorbeeld gaan vragen naar je ziekte- en inenting geschiedenis, wanneer de klachten zijn begonnen, wat de klachten verergert, wat je drinkt enz. We zullen ook kijken of er dingen zijn die voorkomen in je familie.

We kijken welke organen meespelen bij de klachten en letten op voeding, leefstijl en andere factoren die van invloed zijn op je gezondheid. Dit kunnen bijvoorbeeld gebeurtenissen zijn die zich in jouw leven hebben voorgedaan of emoties die nog steeds een rol spelen.

Aan het eind van het gesprek heb ik voldoende gegevens verzameld om mee aan de slag te kunnen. Ik zal dan alles gaan uitwerken en na een paar dagen kun je langskomen voor een advies voor het gebruik van kruiden en voeding. Of je kunt Bachbloesemremedies meekrijgen. Het adviesgesprek duurt zo'n 10 minuten. Hiervoor worden vanzelfsprekend geen extra kosten in rekening gebracht.

Als je het advies liever telefonisch of per mail ontvangt is dat ook mogelijk.

Na 1 of twee weken nemen we even contact met elkaar op om te zien hoe het met je gaat, of de kruiden hun werk doen of dat je iets bijzonders opmerkt. Het kan zijn dat we de dosering nog wat gaan aanpassen. Als er in de tussentijd iets bijzonders is, neem je natuurlijk contact met me op zodat we dadelijk iets kunnen doen. Hierover worden geen extra kosten berekend.

Vervolg consult:

Ook hier is het mogelijk een vervolgconsult te houden, we kijken na zo'n drie tot zes weken wat de kruiden voor je hebben gedaan, of je de behandeling wilt voortzetten of misschien wel wilt uitbreiden. Het kan ook zijn dat er andere klachten naar voren zijn gekomen waarover je een advies wil hebben.

Of de klachten zijn zozeer verbeterd of verdwenen dat je met de behandeling kunt stoppen.